Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter, aby otrzymywać informacje o nowościach i aktualnych promocjach.

Kuchnia lwowska Zobacz większe

Kuchnia lwowska

Zapraszam do lektury dosyć nietypowej książki kucharskiej. W trakcie wieloletnich poszukiwań naszych dawnych smaków wpadło mi w ręce siedem perełek kuchni lwowskiej. Są to zeszyciki z zapisanymi przepisami. Pierwszy, skrzętnie notowany przez rodzinę państwa Leńków z Lwowa, pochodzi z roku 1914. Kolejne, datowane na lata 1918, 1919, 1934, 1938 i dwa bez dat, są doskonałymi przewodnikami po ówczesnych specjałach kulinarnych Lwowa. Najprawdopodobniej autorka owych notatek nie jest twórcą zamieszczonych w tej książce przepisów. Przekazane są tam kulinarne dzieje rodziny i zbiór ten należy traktować bardziej jako pewien sposób przekazu dobrych obyczajów gastronomicznych.
Andrzej Fiedoruk

Lwów - miasto legenda - jak żadne inne polskie miasto ma zawsze w sobie wiele różnorodnych znaczeń.
Miasto różnorodnych kultur - Polaków, Ukraińców, Żydów i Ormian.
Miasto najwierniejsze z wiernych Rzeczypospolitej, którego symbolem jest cmentarz Orląt Lwowskich.
Miasto nauki i kultury ze znaną na całym świecie lwowską szkołą matematyczno-logiczną, z wciąż zachwycającymi piosenkami i filmami.
Jest też Lwów miastem o interesującej i oryginalnej kuchni - niepowtarzalny smak łączący smaki Kresów ze smakami Korony.
Książka wskrzesza stare lwowskie tradycje kucharskie, opisuje zamiłowanie mieszkańców do biesiad, jak i przekazuje starannie przechowywane przepisy przywracające smak dawnego Lwowa.

Andrzej Fiedoruk, Kuchnia lwowska, ISBN 978-83-7506-202-1, Zysk i s-ka, Poznań 2012, format: 160 x 240, ss. 352, oprawa twarda

Wysyłka w przeciągu 1-5 dni roboczych

Więcej szczegółów

Ten produkt nie występuje już w magazynie

29,90 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

Zapraszam do lektury dosyć nietypowej książki kucharskiej. W trakcie wieloletnich poszukiwań naszych dawnych smaków wpadło mi w ręce siedem perełek kuchni lwowskiej. Są to zeszyciki z zapisanymi przepisami. Pierwszy, skrzętnie notowany przez rodzinę państwa Leńków z Lwowa, pochodzi z roku 1914. Kolejne, datowane na lata 1918, 1919, 1934, 1938 i dwa bez dat, są doskonałymi przewodnikami po ówczesnych specjałach kulinarnych Lwowa. Najprawdopodobniej autorka owych notatek nie jest twórcą zamieszczonych w tej książce przepisów. Przekazane są tam kulinarne dzieje rodziny i zbiór ten należy traktować bardziej jako pewien sposób przekazu dobrych obyczajów gastronomicznych.
Andrzej Fiedoruk

Lwów - miasto legenda - jak żadne inne polskie miasto ma zawsze w sobie wiele różnorodnych znaczeń.
Miasto różnorodnych kultur - Polaków, Ukraińców, Żydów i Ormian.
Miasto najwierniejsze z wiernych Rzeczypospolitej, którego symbolem jest cmentarz Orląt Lwowskich.
Miasto nauki i kultury ze znaną na całym świecie lwowską szkołą matematyczno-logiczną, z wciąż zachwycającymi piosenkami i filmami.
Jest też Lwów miastem o interesującej i oryginalnej kuchni - niepowtarzalny smak łączący smaki Kresów ze smakami Korony.
Książka wskrzesza stare lwowskie tradycje kucharskie, opisuje zamiłowanie mieszkańców do biesiad, jak i przekazuje starannie przechowywane przepisy przywracające smak dawnego Lwowa.

Andrzej Fiedoruk, Kuchnia lwowska, ISBN 978-83-7506-202-1, Zysk i s-ka, Poznań 2012, format: 160 x 240, ss. 352, oprawa twarda

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Kuchnia lwowska

Kuchnia lwowska

Zapraszam do lektury dosyć nietypowej książki kucharskiej. W trakcie wieloletnich poszukiwań naszych dawnych smaków wpadło mi w ręce siedem perełek kuchni lwowskiej. Są to zeszyciki z zapisanymi przepisami. Pierwszy, skrzętnie notowany przez rodzinę państwa Leńków z Lwowa, pochodzi z roku 1914. Kolejne, datowane na lata 1918, 1919, 1934, 1938 i dwa bez dat, są doskonałymi przewodnikami po ówczesnych specjałach kulinarnych Lwowa. Najprawdopodobniej autorka owych notatek nie jest twórcą zamieszczonych w tej książce przepisów. Przekazane są tam kulinarne dzieje rodziny i zbiór ten należy traktować bardziej jako pewien sposób przekazu dobrych obyczajów gastronomicznych.
Andrzej Fiedoruk

Lwów - miasto legenda - jak żadne inne polskie miasto ma zawsze w sobie wiele różnorodnych znaczeń.
Miasto różnorodnych kultur - Polaków, Ukraińców, Żydów i Ormian.
Miasto najwierniejsze z wiernych Rzeczypospolitej, którego symbolem jest cmentarz Orląt Lwowskich.
Miasto nauki i kultury ze znaną na całym świecie lwowską szkołą matematyczno-logiczną, z wciąż zachwycającymi piosenkami i filmami.
Jest też Lwów miastem o interesującej i oryginalnej kuchni - niepowtarzalny smak łączący smaki Kresów ze smakami Korony.
Książka wskrzesza stare lwowskie tradycje kucharskie, opisuje zamiłowanie mieszkańców do biesiad, jak i przekazuje starannie przechowywane przepisy przywracające smak dawnego Lwowa.

Andrzej Fiedoruk, Kuchnia lwowska, ISBN 978-83-7506-202-1, Zysk i s-ka, Poznań 2012, format: 160 x 240, ss. 352, oprawa twarda

Copyright © 2024 Fundacja Servire Veritati Instytut Edukacji Narodowej. Wykonanie: Nazwa.pl