Nowy Czosnek dla zdrowia Zobacz większe

Czosnek dla zdrowia

Czosnek, którego ojczyzną jest Wschód, do Europy przywędrował z Egiptu już w starożytności. Lecznicze właściwości czosnku wykorzystywane były przez stulecia, a jego zalety dla zdrowia nauka potwierdziła w XIX wieku. Nie jest on panaceum „na wszystko", jednak ma ogromny wkład w walce z wirusami, bakteriami i grzybami atakującymi nasz organizm. Mimo charakterystycznego zapachu i ostrego smaku jest powszechnie stosowany zarówno w kuchni, jak i w celach leczniczych. Książka Czosnek dla zdrowia zawiera przepisy, które pozwalają wykorzystać tę cenną bylinę nie tylko jako naturalną pomoc w walce z niektórymi chorobami, ale przede wszystkim stanowią podstawę do budowania odporności naszego organizmu. Czosnek, stosowany systematycznie w spożywanych posiłkach, taką właśnie moc posiada!

Elżbieta Frankowska, Czosnek dla zdrowia, ISBN 978-83-64786-38-9, Wydawnictwo Astrum, Wrocław, format: 150x205, ss. 128, oprawa miękka

Wysyłka w przeciągu 1-5 dni roboczych

Więcej szczegółów

Ostatnie egzemplarze!

29,00 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

SPIS TREŚCI

Odporność organizmu: czym jest i co na nią wpływa?      7
Odporność a czosnek      29
Budowa i odmiany czosnku      30
Cudowny skład czosnku      35
Lecznicze zastosowania czosnku      37
Receptury naszych babć      43
Czosnkowe suplementy      67
Czosnek: czy tylko dla ludzi?      68
Pozostałe sposoby budowania odporności      71
Dieta      72
Ruch      90
Relaksacyjne metody wspomagania odporności organizmu    95
Szczepienia      106
Preparaty dostępne w aptekach      108
Przepisy kulinarne z zastosowaniem czosnku      113
Bibliografia      127


Czeska zupa czosnkowa
2 ząbki czosnku, rosół (250 ml) lub 172  kostki rosołowej, rozpuszczonej w 250 ml wody, majeranek, 1 jajko, 2 plasterki szynki.
Do gotującego się rosołu lub wywaru z kostki dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić według uznania, dodać majeranek. Podawać z pokrojoną szynką, z jajkiem w koszulce, z grzankami i startym żółtym serem, sypanym po wierzchu.


Ziemniaczki pieczone z czosnkiem
1% kg ziemniaków, 1 główka czosnku, przyprawy: słodka papryka, rozmaryn, pieprz, sól, 1/5  szklanki oleju
Ziemniaki obrać, pokroić na cztery części. Można podgotować, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym tak, aby się nie stykały. Oprószyć przyprawami wg uznania. Obrać czosnek. Każdy ząbek przedzielić na połowę  lub na 3 części i powtykać między ziemniaczki. Polać olejem, żeby ziemniaki się nie skleiły i nie przykleiły do naczynia. Co jakiś czas mieszać i sprawdzać czy są już miękkie. Piec w temperaturze ok. 200°C , z termoobiegiem 170°C, przez około 40 minut.


Elżbieta Frankowska, Czosnek dla zdrowia, ISBN 978-83-64786-38-9, Wydawnictwo Astrum, Wrocław, format: 150x205, ss. 128, oprawa miękka

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Czosnek dla zdrowia

Czosnek dla zdrowia

Czosnek, którego ojczyzną jest Wschód, do Europy przywędrował z Egiptu już w starożytności. Lecznicze właściwości czosnku wykorzystywane były przez stulecia, a jego zalety dla zdrowia nauka potwierdziła w XIX wieku. Nie jest on panaceum „na wszystko", jednak ma ogromny wkład w walce z wirusami, bakteriami i grzybami atakującymi nasz organizm. Mimo charakterystycznego zapachu i ostrego smaku jest powszechnie stosowany zarówno w kuchni, jak i w celach leczniczych. Książka Czosnek dla zdrowia zawiera przepisy, które pozwalają wykorzystać tę cenną bylinę nie tylko jako naturalną pomoc w walce z niektórymi chorobami, ale przede wszystkim stanowią podstawę do budowania odporności naszego organizmu. Czosnek, stosowany systematycznie w spożywanych posiłkach, taką właśnie moc posiada!

Elżbieta Frankowska, Czosnek dla zdrowia, ISBN 978-83-64786-38-9, Wydawnictwo Astrum, Wrocław, format: 150x205, ss. 128, oprawa miękka

Produkty powiązane

Copyright © 2023 Fundacja Servire Veritati Instytut Edukacji Narodowej. Wykonanie: Nazwa.pl