Obniżka! Jedzenie Zobacz większe

Jedzenie. Seria uzależnienia. Fakty i mity

Na stanie

(...) Z różnorodności funkcji spełnianych przez jedzenie wynikają również nieprawidłowości w zakresie odżywiania. Jeśli chodzi o jedzenie, trudno wyznaczyć ostre granice miedzy normą a patologią. Można jednak stwierdzić, że wymienione zaburzenia nie stanowią jednorodnej grupy, a do chwili obecnej zaledwie kilka z nich poznano na tyle dobrze, że wyznaczono kryteria ich diagnozowania. Analizując problemy występujące w anoreksji, bulimii, otyłości czy zespole gwałtownego objadania się, można wysunąć wniosek, że występują w nich cechy spełniające kryteria uzależnienia o charakterze czynnościowym, szczególnie dysfunkcje w zakresie okresowej lub stałej kontroli zachowań (...). (fragment książki)

Iwona Niewiadomska, Agnieszka Kulik, Agnieszka Hajduk, Jedzenie, ISBN 83-7363-250-6, Gaudium, Lublin 2005, A6, ss. 269, miękka oprawa

Wysyłka w przeciągu 1-5 dni roboczych

Więcej szczegółów

Ostatnie egzemplarze!

6,90 zł brutto

-3,00 zł

9,90 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

(...) Z różnorodności funkcji spełnianych przez jedzenie wynikają również nieprawidłowości w zakresie odżywiania. Jeśli chodzi o jedzenie, trudno wyznaczyć ostre granice miedzy normą a patologią. Można jednak stwierdzić, że wymienione zaburzenia nie stanowią jednorodnej grupy, a do chwili obecnej zaledwie kilka z nich poznano na tyle dobrze, że wyznaczono kryteria ich diagnozowania. Analizując problemy występujące w anoreksji, bulimii, otyłości czy zespole gwałtownego objadania się, można wysunąć wniosek, że występują w nich cechy spełniające kryteria uzależnienia o charakterze czynnościowym, szczególnie dysfunkcje w zakresie okresowej lub stałej kontroli zachowań (...). (fragment książki)

Iwona Niewiadomska, Agnieszka Kulik, Agnieszka Hajduk, Jedzenie, ISBN 83-7363-250-6, Gaudium, Lublin 2005, A6, ss. 269, miękka oprawa

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Jedzenie. Seria uzależnienia. Fakty i mity

Jedzenie. Seria uzależnienia. Fakty i mity

(...) Z różnorodności funkcji spełnianych przez jedzenie wynikają również nieprawidłowości w zakresie odżywiania. Jeśli chodzi o jedzenie, trudno wyznaczyć ostre granice miedzy normą a patologią. Można jednak stwierdzić, że wymienione zaburzenia nie stanowią jednorodnej grupy, a do chwili obecnej zaledwie kilka z nich poznano na tyle dobrze, że wyznaczono kryteria ich diagnozowania. Analizując problemy występujące w anoreksji, bulimii, otyłości czy zespole gwałtownego objadania się, można wysunąć wniosek, że występują w nich cechy spełniające kryteria uzależnienia o charakterze czynnościowym, szczególnie dysfunkcje w zakresie okresowej lub stałej kontroli zachowań (...). (fragment książki)

Iwona Niewiadomska, Agnieszka Kulik, Agnieszka Hajduk, Jedzenie, ISBN 83-7363-250-6, Gaudium, Lublin 2005, A6, ss. 269, miękka oprawa

Produkty powiązane

Copyright © 2018 Fundacja Servire Veritati Instytut Edukacji Narodowej. Wykonanie: Nazwa.pl